Antitankgracht


Op weinig plaatsen is de mix van geschiedenis en natuur zo zichtbaar als in de Antitankgracht.  Wat ooit een verdedigingslinie was tegen de Duitse troepen, is vandaag een waardevol natuurgebied. Het is een paradijs voor vogels, planten en amfibieën. Dieren zoals ijsvogel en kamsalamander voelen hier zich thuis.

Wandelen aan de Antitankgracht

De vrijwilligers van Natuurpunt Haacht verwelkomen je in de Antitankgracht met een mooie wandelroute doorheen het gebied. Alhoewel er heel wat knuppelpaden liggen zijn laarzen nuttig in het natte seizoen of een fikse regenbui.

 

                  Aangelijnd en op de paden zijn honden welkom.

 

Hier meer wandelinfo, een downloadbaar plannetje enz ...

emalf-nphaacht25 (18)
antitankgracht
GS-Sep2011-11-Driedelig tandzaad
368227_c9af199af83140edb5a10d33fa0a2682-mv2_d_5200_3453_s_4_2
emalf-nphaacht25 (28)

Natuur en erfgoed

Naast genieten van de prachtige natuur kan je hier ook een portie erfgoed ontdekken. Zo kan je de Antitankgracht, die werd gebouwd in 1939 en is erkend als oorlogsmonument en natuurgebied, gaan bekijken. Zij had als doel om bij een vijandige invasie pantserwagens tegen te houden. De Antitankgracht vormde een onderdeel van de KW-linie: die liep van Koningshooikt tot Waver. Vlakbij de Antitankgracht kan je de overblijfselen van het Kasteel van Roost ontdekken. Het kasteel heeft een rijk verleden dat terug gaat tot de veertiende eeuw. Enkel een gedeelte van de buitenste slotgracht is zichtbaar gebleven.

Dieren en planten

Het grondwater van de Antitankgracht is van zeer goede kwaliteit, het krioelt er van het waterleven. In het voorjaar vind je er naast talrijke padden en kikkers ook watersalamanders. Waterviolier, zwanenbloem en dotterbloem zijn maar enkele van de talrijke water- en oeverplanten die er voorkomen. In de braamruigtes langs de rand van de Antitankgracht vinden kleine zoogdieren en vogels een veilig onderkomen en voedsel. 

 

Natuurbeheer
Natuurpunt Haacht zette de laatste jaren al heel wat acties op om zijn koesterburen te steunen. De Antitankgracht werd deels gecompartimenteerd en er werden 2 poelen aangelegd ten voordele van de kamsalamander. Zie project Kamsalamander >>.