top of page

zaterdag 28.05 - 13u00

FEESTELIJKE OPENING ROLSTOELPAD ANTITANKGRACHT

Perstekst 

 

Avontuurlijk rolstoelpad Antitankgracht geopend

 

Ook minder mobiele kinderen vinden het geweldig om natuur te ontdekken, te beleven. Al is een natuurwandeling met een rolstoel niet altijd evident. Vanuit zijn hoedanigheid als voorzitter van “Vriendenkring De Groeitrap” organiseerde Richard Soille - ook actief bij Natuurpunt Haacht - geregeld natuurwandelingen met deze kinderen. Een bezoek aan de poelen, een fuik zetten, salamanders vangen, … Zodat ook zij dit konden beleven, een salamander van kortbij konden zien of zelfs even in de hand nemen. Met kinderen lukte dit nog net, soms de rolstoel met twee duwen en trekken, over de poortjes heffen… Ook al was het vlonderpad wat smal, de paden onaangepast, de toegangspoorten ontoegankelijk voor rolstoelgebruikers. Maar er was ook het besef dat dit onmogelijk is met volwassen rolstoelgebruikers.


Het rolstoelpad

Er werd gedroomd over een rolstoelpad: een verbreed vlonderpad, het wandelpad geëgaliseerd, een rolstoelvriendelijke poort. Plannen werden gemaakt, budgetten uitgerekend, … en subsidies aangevraagd bij Provincie Vlaams-Brabant. En jawel, onder toenmalig gedeputeerde Tie Roefs werden deze goedgekeurd. De restfinanciering werd gefinaliseerd door Gemeente Haacht en Natuurpunt Haacht.
 

 

Tijd voor actie

Het werd een avontuurlijk maar rolstoelvriendelijk wandelpad, vertrekkend aan de Onthaalsite Antitankgracht  (of aan de Oude Hansbrug, waar ook enkele invalideparkeerplaatsen zijn) tot aan de amfibiepoelen.

 

  • Een totale lengte van net iets meer dan één km

  • Rolstoeltoegankelijk maar geen luxe-wandelweg, het is en blijft een natuurgebied

  • Het vlonderpad zelf telt een 170 meter en geeft door houten structuur soms wel een hobbelig gevoel

  • Een vlonder maakt een rolstoelbezoek aan de poelen mogelijk, je wordt er ontvangen door een houten kamsalamander
     

 

Antitankgracht en Natuurpunt?

 

Onder impuls van VLM, de gemeente Haacht en Natuurpunt Haacht werd in 2018 de beslissing genomen om de Antitankgracht te ruimen (verwijderen van een stort en slib), om zo het habitat van de kamsalamander te vrijwaren. Tevens werden er 2 poelen gegraven en de toegankelijkheid van het natuurgebied aangepakt. En met succes, de populatie kamsalamanders nam jaarlijks toe. In 2016 werden nog 3 extra poelen gegraven, ter instandhouding van deze toch wel kwetsbare soort. Natuurpunt Haacht organiseert geregeld gidsbeurten met de kamsalamander (of waterdraak, zoals in de volksmond gezegd) als thema, zodat iedereen kan kennismaken met deze koesterbuur.

bottom of page